Hiljaisuus on johtajan helvetti

Mikä on se tilanne, jossa johtaja kokee itsensä kaikkein ahdistuneimmaksi, turhautuneimmaksi ja voimattomimmaksi?

Kun omat ajatukset ja yritykset kohtaavat vain vastustusta ja kritiikkiä, asiatontakin, olisin vastannut vielä muutama hetki sitten.

Nyt vastaisin: Hiljaisuus.

Se, kun kukaan ei sano mitään: ei kehu, ei kritisoi, ei kiitä, ei edes osoita kuulleensa. Se, kun pitkään hiottuun esitykseen ei tule ainuttakaan kannattavaa tai vastustavaa kommenttia, vaan saat jännittää toisten mielipidettä päätöksentekoon asti. Se, kun innostuspäissäsi kirjoitat uudesta ideastasi, ja saat vastineeksi yhden laihan tykkäyspeukun. Se, kun pyydät apua, eikä pyydetty edes kieltäydy.

Mykkyys nujertaa. Sellaista hiljaisuutta ei vahvinkaan johtaja jaksa kestää. Ensin se hämmästyttää, sitten ärsyttää ja suututtaa, lopuksi lamaannuttaa. Se painaa koko ajan alemmas, saa epäilemään omia kykyjään ja ajatuksiaan.

En usko olevani ainoa johtaja, joka ottaisi vastaan mieluummin armotonta piiskanviuhuntaa ja katujyrämäistä kritiikkiä kuin tuon hiljaisuuden.

Ja tiedättekö, ei ihminen, partiolainenkaan, loputtomasti jaksa olla reipas ja kolkutella oville, joita ei avata. Ei etenkään silloin, kun tietää aivan varmasti, että siellä oven takana joku kuuntelee kyllä korvat hörössä.

* * *

Jos tätä mun nykyistä tehtävää ajattelee, hiljaisuus ei ole vielä nujertanut minua, ei huolta. Mutta aika lähellä epätoivoa olen sen vuoksi käynyt – ja käyn melkein päivittäin. Siksi haastan sut, joka tätä luet: Kerro, mikä partiossa on nyt hyvin ja mikä ei! Se tekisi mut iloiseksi. Ja jos keksit vastauksen vain toiseen, se ei haittaa. Tai jos et osaa esittää kritiikkiäsi kiltisti, ei haittaa. Kuuntelen mieluummin sitä katujyrääkin kuin pelkkää oman pään sisäistä huminaa.

90d0e008076ee6a550019a187f540d3d

12 vastausta artikkeliin “Hiljaisuus on johtajan helvetti”

 1. Hyvin: Perustoiminta on hyvin hanskassa ja aktiiviset toimijat ympäri Suomen tekevät paljon näkyvää työtä partion hyväksi. On ilo seurata esim. Järvenpään Scoutien ja Timanttipartion ilmeisen onnistunutta kampanjointia.
  Ei-hyvin: eri partiopiirit tekevät juttuja tarveperusteisesti riippumatta toisistaan, eikä materiaalia yritetäkään tehdä valtakunnalliseksi. Esim. vaikka Hämeen Loisto-työkalu ja kalenteriasiamiesten uudistettu koulutus, mitä vissiin ollaan vastikään lanseeraamassa. Tuloksia tulee – olivat ne sitten hyviä tai huonoja – mutta tuotokset ja kokemukset jäävät vain yhden partiopiirin sisään. Sitten toiset ehkä keksivät pyörän uudelleen ja aloittavat alusta, sen sijaan, että alunperin tuotettu materiaali ja kokemus olisi voitu jakaa muihinkin piireihin. Haluaisin SP:ltä laajempaa roolia: vaikka alkuperäinen idea olisi lähtenyt jostain yksittäisestä piiristä, voisi kattojärjestö käydä neuvotteluja tulosten jakamiseksi ja käyttää sen jälkeen omia kanaviaan. Vastaavasti, jos jotain halutaan demoilla, se voidaan viedä ensin yhteen halukkaaseen piirin ja sen jälkeen lanseerata valtakunnallisesti.

  1. Ainii! On ilo seurata toimintaasi SP:n puheenjohtajana. Viestintä toimii ja ulospäin näyttää tulevan tosi paljon hyviä juttuja. Jatka samaan malliin!

 2. Partioplussat:
  -hyvä porukka
  -innostavat isot tapahtumat
  -Roihun odotus
  -graafinen ilme (eikö tähän ole tulossa uudistus? Hyvää olemassa olevaa ei saa pilata, parantaa saa!)
  -kasvava jäsenmäärä

  Partiomiinukset:
  -johtajapula
  -pointless piirin toimikuntien kokoukset
  -lippukunnan omien johtajien innostamisen vaikeus
  -(en tiiä saako näin sanoa mutta välillä viikkotoiminta koska lapset)
  -se kun vaatteet haisee savulta ja bussissa katotaan oudosti kun on huivi kaulassa

 3. Partiossa on parasta epäonnistumiset. Täällä annetaan tilaa kokeilla omia rajojaan, uusia taitoja, tehtäviä ja pestejä, silläkin uhalla että epäonnistuu. Ja jos niin tapahtuu, että liukuu pestistä persedellä mutaan, niin siitä oppii – niin pestiläinen itse kuin muutkin. Ihan sama koskee sudenpentuja ja seikkailijoita, joita toivottavasti kukaan johtaja ei paina alas jos ekalla tai viidennelläkin kertaa epäonnistuu uudessa taidossa.

  Huonoa on, ettei partio vieläkään ole (kaikkien markkinointitekojen jälkeenkään, ne on kyllä ollut hyviä!) avosylin vastaanottava harrastus. Usein tänne tullaan edelleen kaverin kanssa tai kun äiti pakotti. Ja kun äiti pakottaa, harrastuksista partio on melkein aina se, mikä lopetetaan muiden harrastusten tieltä. Miten tämä käännetään niin että jääkiekot ja jalkapallot lopetetaankin partion takia? Siinä SP:lle haaste!

  1. Parasta partiossa on sitoutuneet johtajat, jotka toimivat myös muiden kuin omien lastensa ryhmien kanssa ja myös sen jälkeen/ennen sitä, kun omat lapset ovat partiossa. Tästä meille ollaan monessa paikkaa kateellisia.

   Huonoa se, etteivät ne samoajaikäiset, jotka lopettivat urheilun takia, saa tarpeeksi isosti viestiä siitä, että partion ovet ovat auki senkin jälkeen, kun he ovat pudonneet seuran edustusjoukkueesta ja aikaa taas olisikin.

 4. Positivt: Arbetet för att öka scoutingens image i samhället, att vi har en fin värdegrund och aktivt arbetar för den (t.ex. flyktingsituationen) och att det vikitgaste inom scoutíngen (fortfarande) är barn och unga
  Negativt: Att informationen och allt det fina arbete som görs på högre nivåer inom organisationen inte alltid når ända fram till alla kårerna

 5. Parasta on se, että partio on lähellä. Ja että pääsee metsään.

  Miinusta siitä, että tekemistä on niin paljon ja aikaa niin vähän, kun työt haittaa harrastusta.

 6. Olen jo aikapäivää sitten tipahtanut pois partiomaailmasta, olen siis ex-partiolainen, mutta kyllä tärkeintä on, että partio on edelleen, elää ja hengittää ja hakee ajan mukaisia muotoja.

  Ilo on sinunkin postauksia lukea!

  Ehkä joku päivä jos oikein aktivoidun, voisin kysellä onko vanhoille ex-partiolaisille jotain, missä voisi olla avuksi ja missä voisi olla mukana, kevyestikin.

 7. +
  Se, että partio on vieläkin se mukava harrastus, johon olen 48 vuotta sitten liittynyt.
  Se, että sana kasvatus on nykyään niin vahvasti mukana.
  Partiomenetelmä
  Ilo pienen sudenpennun silmissä retken jälkeen.
  Into, jolla Roihua tehdään.
  Onnistuneet Johtajatulet.
  Oma ilo siitä, että omat lapsetkin ovat partiolaisia.

 8. Ehdottoman hyvää on se, että tekemistä on monipuolisesti ja monella tasolla. Kun lippukuntapartio alkaa tökkiä, voi siirtyä piiriin ja toisaalta palata takaisin kun siltä tuntuu. Monipuolisuudesta löytyy jokaiselle jotain mielekästä tekemistä ja sopivia haasteita riittää.

 9. Det bästa med scouting just nu är att Laajennetut närmar sig och vi får slå våra kloka huvuden ihop över distrikts-/FiSSc-/FS-gränserna och språkgränsen, och utveckla scoutverksamheten inom de olika verksamhetsområdena. En annan bra sak är att vi har många bra idéer, en del kan förverkligas, andra inte.

  Det som kunde bli bättre är hur vi delar med oss av det vi gör inom de olika distrikten och i FiSSc så att alla kunde dra nytta av det som görs, oberoende av om det gäller utbildning, program eller marknadsföring. Vi gör mycket onödigt dubbelarbete och kunde istället fokusera på att dela med oss av det vi gör. Iblan stirrar vi oss blinda på kostnaderna för det vi gjort istället för att ta den och se nyttan den kan ge andra ledare och unga scouter.

 10. + 47 vargungar i kåren – fler än på MÅNGA år!
  + små saker som går vidare, och som blir BRA
  + ”can do” fiilis i kåren, alla bidrar med det som de kan och det vi gör blir bra
  + Scouting syns i samhället på ett positivt sätt

  – att alla ska göra sina egna versioner av saker (sku man kunna samarbeta och dela med sig sku allt vara mycket lättare och roligare)
  – för många stora saker på en gång (resurserna räcker inte till och då är det inte roligt för någon då allt blir halvdåligt gjort)
  – information uppåt och neråt går så jättelångsamt, om man inte är aktiv på alla nivåer så vet man just ingenting
  – stela och krångliga beslutsprocesser som blir ännu svårare pga trasiga telefonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s