Parempi partio tarvitsee tarkoituksenmukaisen ja toimivan organisaation

Suomen Partiolaisten hallitus esittää tulevana viikonloppuna kokoontuvalle partioneuvostolle muutoksia partion organisaatioon. Haluamme, että yhteiskuntasuhteista tehdään oma yhtenevä toiminnanalansa, että jäsenhankinta ja markkinointi saa virallisen aseman ja että järjestön johtaminen paranee ja kevenee hallituksen muodostustapaa uudistamalla ja kahden varapuheenjohtajan malliin siirtymällä.

Miksi näin isoja muutoksia, miksi näin pian? Siihen on aikamoisen hyvät syyt.

ed93b06a3179f7699c635dc731e43430

Viime vuonna partiolle uutta suuntaa ottaessamme unohdimme varmistaa, että meillä on käytössämme koneisto, jolla maaliin pääseminen on ylipäätään mahdollista. Loimme strategian, mutta emme miettineet, miten uusien painotusten valitseminen vaikuttaa organisaatioomme. Jäsenkokouksessa hyväksytyssä strategiassa määritellään esimerkiksi kunnianhimoiset tavoitteet yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle ja partion kasvulle, mutta näillä toiminnoilla ei ole SP:ssa oikeastaan mitään virallista asemaa tai vastuuryhmää. Lisäksi päätimme painottaa hyvää johtajuutta, mutta oma johtamisjärjestelmämme ontuu ja horjuu pahan kerran.

Joku saattaa kysyä, miksi muutokset pitää kirjata sääntöihin ja menettelytapasääntöön? Eikö voitaisi vain tehdä sitä, mikä juuri nyt tuntuu tarpeelliselta ja juuri sellaisella kokoonpanolla kuin siinä tilanteessa fiksua on? No, ei voida. Jos näin suuressa, tiheään vaihtuvilla vapaaehtoisvoimilla pitkälti pyörivässä järjestössä haluaa saada aikaan kestäviä ja pitkäjänteisiä suunnanmuutoksia, on muutettava myös rakenteita. 

Nyt strategiaan kirjatut painotukset eivät myöskään ole mitään hauskoja hupivalintoja – ne ovat toimintamme ja tulevan menestyksemme elinehtoja. Tuskinpa kukaan ajattelee, että partiota ei tarvitsisi markkinoida, yhteiskuntasuhteita hoitaa tai johtamista parantaa enää neljän vuoden strategiakauden jälkeen. Itse näen asian niin, että tällä kaudella panemme rakenteet rivakasti kuntoon – eli tarvittaessa uudistamme, tarvittaessa siivoamme vanhat pois ja tarvittaessa luomme uusia. Seuraavina vuosina voimme sitten keskittyä enemmän sisältöön ja kehittämiseen, kun koneisto rullaa rasvattuna.

a1af6bfab14e136150b6055b50dda8fd

Ja miksi juuri nyt? Menettelytapasäännön muutoksista on tehtävä linjaukset tässä partioneuvostossa, sillä ne halutaan saada käyttöön mahdollisimman pian, mutta varata toisaalta loppuvuosi aikaa muutoksen valmisteluun SP:ssa ja piireissä. Osa ehdotetuista muutoksista taas vaatii jäsenkokouksen päätöksen. Jos ja toivottavasti kun partioneuvosto päättää puoltaa esitettyjen muutosten valmistelua, tuomme lopulliset esitykset marraskuun partioneuvostoon. Jos taas neuvosto silloin puoltaa niiden hyväksymistä jäsenkokoukselle, ehditään muutokset lähettää patentti- ja rekisterihallitukseen ennakkotarkistettaviksi hyvissä ajoin ennen jäsenkokousta. Näin muutokset voivat astua voimaan heti nuijan kopsahdettua jäsenkokouksessa tiskiin.

Esittämämme muutokset voit tsekata täältä. Tosi mielellämme kuulemme kommentteja, ajatuksia ja kritiikkiä! Niitä voit esittää tämän postauksen kommenttilootassa, HC-partiolaisisssa tai suoraan minulle. Myös oman piirin partioneuvoksiin kannattaa olla yhteydessä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s