Rakennetaan yhdessä partiosta paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä

Partion tärkein resurssi on vapaaehtoiset. Kaikki ne huikeat ja hämmästyttävät tyypit, jotka pyörittävät ja kehittävät partiotoimintaa omalla vapaa-ajallaan joka päivä. Se on kiistämätön fakta. Jos me menisimme lakkoon, partio lakkaisi olemasta samalla sekunnilla.

Faktaa on myös tämä: Jos vapaaehtoiset eivät voi hyvin, ei partiokaan voi. Ja jos haluamme että partio kasvaa ja vahvistuu entisestään, on meidän pidettävä myös vapaaehtoisistamme parempaa huolta kuin nyt pidämme. Aivan liian moni vapaaehtoinen jää ilman luvattua tukea, aivan liian moni ei saa koskaan palautetta tekemisistään ja aivan liian moni ei edes tiedä, mitä häneltä odotetaan. Se on yksinkertaisesti väärin ja vastoin paitsi partion arvoja myös kaikkea sitä, mitä vapaaehtoisillemme rekrypuheissa lupaamme.

PARAS VAPAAEHTOISTYÖ.005

Siksi haluamme rakentaa partiosta Suomen – ehkä maailmankin! – parhaan paikan tehdä vapaaehtoistyötä. Haluamme, että jokainen pääsee kertomaan fiiliksensä nykymenosta, että tärkeimmät kehittämiskohteet tunnistetaan ja niitä ryhdytään ratkomaan viivyttelemättä ja konkreettisilla keinoilla.

Ongelmat tietenkin vaihtelevat eri porukoissa. Yhdessä lippukunnassa saatetaan kyllä antaa riittävästi palautetta, mutta työt eivät jakaudu tasaisesti. Naapurissa saattaa olla toisinpäin. Siksi on tärkeää, että jokainen ryhmä pääsee itse asettamaan kehittymiselleen tavoitteet ja valitsemaan keinot, joilla niitä lähdetään tavoittelemaan.

PARAS VAPAAEHTOISTYÖ.004

Nättejä sanoja, fiksuja tavoitteita – mutta mitä me teemme?

Tämän kevään lopussa otamme käyttöön Paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä -työkalun. Se tarkoittaa sitä, että kaikki Suomen yli 15-vuotiaat partiolaiset pääsevät toukokuussa vastaamaan lyhyeen kyselyyn. Kyselyssä kartoitetaan oman ryhmän – olipa se sitten lippukunnan johtajisto, piirin erätaitojaos tai vaikka SP:n viestintävaliokunta – toimivuutta nimenomaan vapaaehtoisen näkövinkkelistä. Ja kun kaikki ovat vastanneet, koonti koko oman poppoon vastauksista toimitetaan elokuussa ryhmän johtajille pureskeltavaksi. Samalla lähetämme ohjeet tulosten käsittelemiseen yhdessä ryhmän kanssa ja tukun konkreettisia vinkkejä siitä, miten vähiten hyviä osa-alueita voisi ryhtyä parantamaan. Myös piirit saavat yhteenvedon oman alueensa tuloksista, jotta voivat tarvittaessa muuttaa toimintaansa lippukuntien ja luottisten hyvinvointia vielä enemmän tukevaksi.

PARAS VAPAAEHTOISTYÖ.002

Ja mitä siinä kyselyssä sitten kysytään? No, sen päätätte te, vapaaehtoiset. Alkuvuoden aikana on jo rakennettu kysymyspatteristolle hyvä pohja, johon pääsette nyt vaikuttamaan. Sekä SP:n Luottisstartissa että Laajennetussa Roihahduksessa pohdittiin muutaman sadan partiolaisen voimin, millaisia arvoja haluamme partion vapaaehtoistyönä edustavan ja millaisilla kysymyksillä niiden toteutumista voisi mitata. Samaan aikaan Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa on tehty samanlaista työtä nimenomaan lippukuntien näkökulmasta. Ja koska päällekkäisen työn tekeminen on pelkästään hölmöä, päätimme PäPan aikuisista vastaavan hallituksen jäsenen Joelin kanssa yhdistää voimamme.

PARAS VAPAAEHTOISTYÖ.003

Alkuvuoden työstöissä partiossa tehtävän vapaaehtoistyön arvoiksi nousivat vahvimmin nämä neljä:

  • Avoimuus. Partion vapaaehtoiseksi on helppo ryhtyä. Koemme olomme mukavaksi omassa ryhmässämme. Kaikilla meillä on tasavertaiset mahdollisuudet. Meidät pidetään ajan tasalla ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa ryhmämme toimintaan.
  • Merkityksellisyys. Koemme tekevämme vapaaehtoistyötä, jolla on merkitystä sekä omalle ryhmällemme että yhteiskunnallisesti. Haluamme kertoa siitä myös muille. Tekemisiämme arvostetaan ja se arvostus näytetään. Juhlistamme yhteisiä saavutuksia ja kiitämme kaikkia vapaaehtoisia.
  • Luottamus. Meihin luotetaan ja me voimme luottaa muihin. Kun tarvitsemme apua tai tukea, voimme luottaa saavamme sitä ryhmältämme. Meille annetaan tehtäviä ja vastuuta, ja haluamme osoittaa olevamme sen arvoisia.
  • Henkilökohtaisuus. Partiopestit rakennetaan meidän tarpeidemme pohjalta, ei toisinpäin. Saamme kehittää itseämme tavoitteellisesti ja meitä tuetaan siinä. Meille annetaan riittävästi palautetta toiminnastamme.

Näiden arvojen pohjalta on laadittu parinkymmenen kysymyksen lista eli tulevan kyselyn runko. Olisi mahtavaa, jos kävisit tsekkaamassa sen ja kommentoimassa! Nyt on nimittäin juuri se vaihe, kun voi ja kannattaa esittää parannusehdotuksia, lisäyksiä, poistoja ja toimivampia termejä. Tehdään tästä heti tosi hyvä, niin ei tarvitse aloittaa ensi vuonna alusta. Tarkoitus on nimittäin toistaa samanlainen kysely vuosittain toukokuussa.

Kysymyksiä ehtii kommentoida 7.4.2015 saakka. Sen jälkeen teemme kysymyspatteristosta uuden version ja pilotoimme sitä muutaman erilaisen ryhmän kanssa. Aika haipakkaa mennään, mutta näin tärkeän asian takia kannattaa vähän sykkiäkin.  Kiitos!

PARAS VAPAAEHTOISTYÖ.001

2 vastausta artikkeliin “Rakennetaan yhdessä partiosta paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä”

  1. Olen vapaaehtoisena ”ikä-harmaantuneena”Hangon Meriversoissa toiminut jonkin aikaa ja haluanvirallistaa asemani saadakseni ”Partiolehden” kotiini. En mistään löydä osiota miten sen teen, olen jo oikeasti vanhuuseläk. ,mutta haluan ”sisupartiolaisenakin”retkeillä nuotioilla-laavuilla, ”Kerran partiolainen,aina partiolainen”! Aloitin Kajaanissa / Sotkamon Rytilahdessa 1953 ? Alli Paasikiven ”partiokummityttönä”,siskoni kanssa. Olen siis kappale jännittävää histoeiaa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s