Tervetuloa juhliin, työmaalle betonimyllyn viereen!

7ff77c04422a2d49167a52b1d3296ea3

Juhlien järjestäminen, vieraiden kutsuminen kylään ja kodin laittelu ovat suosikkihommiani. Minä olen juuri se, joka piilottaa sohvatyynyjen kanssa riitelevät kynttilät kaappiin ja valmistelee synttäritarjoilut kuningatar Elisabeth -teemalla.

Enkä tykkää viivyttelystä. Jos kävelen ruusutarhan ohi ja saan idean siellä järjestettävistä prinsessajuhlista, lähetän kutsut saman tien. Jo kymmenvuotiaana rymsteerasin huoneessani keskellä yötä – teki näet mieli kokeilla uutta järjestystä. Vuosi sitten maalasin seinän pullasudilla, kun inspiraatio iski ja rautakauppa oli suljettu.

Kun rakastaa tällaisia asioita, on kokonaisen talon rakentaminen hankalaa ja turhauttavaa. Että milloin pääsen valitsemaan verhot, joko voidaan päättää tuparitarjoiluista, pannaanko tuohon nurkkaan tuoli vai ompelukone, eikö voitais jo kutsua ihmisiä yökylään, puutarhajuhlat ooh! Ja todellisuus on ehkä vasta auki revitty tontti ja kuopan reunalla nököttävä betonimylly.

Samalta on tuntunut tämä alkuvuosi Suomen Partiolaisten puheenjohtajana. Kahden kuukauden perusteella voin jo varmasti sanoa kolme asiaa:

1. Nykyisen SP:n johtaminen on vaikeaa. Ainakin minulle. Ei ole mitään taloa, johon asettua kodiksi, johon kutsua kavereita kylään tai johon vaihtaa kivemmat tapetit. On se tyhjä tontti, kasa aiemmilta tekijöiltä jääneitä sekalaisia rakennusmateriaaleja – ja huikean hyvä, lojaali remonttiryhmä, jonka kanssa ollaan jo vedetty työrukkaset käteen.

2. SP:n johtaminen on täynnä mahdollisuuksia. Partio on suvereenisti Suomen merkittävin nuorten liike, jolla on maailman paras missio ja mainioita ihmisiä tekemässä piireissä, keskusjärjestössä ja lippukunnissa, luottiksina ja työntekijöinä. Se innostaa, motivoi ja sisuunnuttaa joka päivä.

3. Tässä järjestössä tarvitaan suuria muutoksia. Meillä on monta hyvää projektia, uutta avausta, toimivaa ryhmää ja sujuvaa käytäntöä, mutta kokonaisuus on sekava ja sekaisin. Meidän on muutettava asennettamme, toimintatapojamme ja organisaatiotamme, jotta voisimme tehdä ja tukea partiota paremmin – sekä säilyttää hermomme ja järkemme.

Tarvittavat muutokset ovat niin isoja, että niitä on ryhdyttävä rakentamaan perusteellisesti, harkiten ja ennen kaikkea porukalla. Kuten sitä taloa.

Tätä ajatusta olen ruokkinut päässäni alkuvuoden ja sen mukaan toiminut. Että pannaan ensin pohja kuntoon, sovitaan toimintatavoista, laaditaan hallitusohjelma, käydään kaikkien kanssa tavoite- ja onnistumiskeskustelut. Luodaan fiksuja ja yksinkertaisia rakenteita, jotta voidaan sitten rönsyillä vapaasti niiden sisällä. Ja että minun roolini on tässä vaiheessa kuunnella ja ymmärtää, yhdistää ja yhtenäistää.

Niissä ajatuksissa ei ole sinänsä mitään vikaa. Siinä perustuskuoppia kaivaessani unohdin kuitenkin juhlat ja sohvatyynyt. Panin pohjatyöhön niin paljon aikaani, että kaikki muu jäi jalkoihin. Lykkäsin tai tein vasemmalla kädellä ne jutut, jotka olisi pitänyt nostaa ykköseksi ja joihin kenen tahansa johtajan pitäisi laittaa kaikkein eniten itsestään: aktiivisen viestimisen ja suunnan näyttämisen. Kaikesta messuamisestani huolimatta unohdin nolosti itse, että kahdesta tärkeästä ei tarvitse valita, vaan voi tehdä molemmat. Ja senkin unohdin, että vaikka olen tässä talonrakennuksessakin ihan kelpo, niin parhaimmillani kuitenkin juhlien emäntänä. Eikä ihmisen kannata koskaan jättää kokonaan tekemättä sitä, mistä tykkää ja missä on parhaimmillaan.

Siksi aion nyt kutsua teidät takaisin juhliin. Täällä on ilmapalloja, bändi ja ongintaa, pihalta löytyy samppanjateltta ja palju. Täällä saattaa olla jopa sellainen tyyppi, joka bloggaa useammin kuin kerran kahdessa kuukaudessa. Tuossa vieressä jyllää betonimylly ja itse juhlatalo on vielä hivenen vaiheessa, joten talkooapukin on oikein tervetullutta. Mutta lapiohommat maistuvat aika paljon paremmilta leivos kädessä. Cin cin!

Ja ne tarvittavat muutokset, niistä kirjoitan ensi viikolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s