Miten sä itse tekisit tämän?

Partiossa ja maailmassa on monta epäreilua, ärsyttävää asiaa. Retkellä ei rymytä tarpeeksi. Lippukunnanjohtaja johtaa väärään suuntaan ja väärällä tavalla. Nuoret eivät pääse päättämään, kun konkarit eivät malta luopua saavuttamistaan eduista.

Tässä maassa on se hyvä puoli, että vääryyksistä saa valittaa. Voi purnata kavereille, avautua Facebookissa tai vaikka kirjoittaa lehteen. Sen saa tehdä, olipa sitten partiossa tai ei.

Mutta yhden asian pitäisi erottaa meidät partiolaiset muista: me emme jätä Valitusta yksin, vaan luomme sille kaveriksi Vaihtoehdon – siis ajatuksen siitä, miten homman voisi hoitaa paremmin. Voisiko retken iltaohjelman korvata lipunryöstöllä? Voisinko minä ryhtyä lippukunnanjohtajaksi seuraavaksi? Voisinko itse asettua ehdolle vaaleissa ja päästä siten päätöksentekijäksi?

Ilman vaihtoehtoa valittaminen pitäisi kieltää lailla. Niin tekevät vain tyypit, jotka tahtovat lytätä muiden tekemisiä ja osoittaa siten ylemmyyttään. Tai sellaiset, jotka uskovat olevansa itse parhaita mihin tahansa tehtävään, mutta eivät kuitenkaan uskalla tai viitsi niihin tarttua. Onhan valittaminen paljon vaivattomampaa!

Ilman vaihtoehtoa valittaminen ei ole myöskään ihmiselle hyväksi. Ärsytys nimittäin kerää sisäämme sappea ja katkeruutta, jotka todennäköisesti aiheuttavat myös finnejä, otsaryppyjä ja muutenkin huonon olon. Senkin takia kannattaa keksiä ja ehdottaa ongelmaan parempia ratkaisuja: samalla katoaa katkera mieli.

Vaihtoehtojen ei tarvitse olla täydellisiä, eikä keskeneräisten ideoiden esittämistä pidä pelätä. Oikeaa ratkaisua tärkeämpää on halu ratkoa. Ehkä lipunryöstö ei olekaan muiden mielestä mahtavin iltahuvi, mutta kun ehdotat sitä ääneen, joku toinen saattaa keksiä lajin, josta kaikki tykkäävät. Ehkä se kivikaudella syntynyt päättäjä ei vain ole tullut ajatelleeksi, että nuorempiakin kiinnostaa valta ja vastuu, ja on siksi velvollisuudentunnosta jatkanut tehtävässään.

Tänä syksynä pääset valittamaan ja luomaan vaihtoehtoja esimerkiksi lippukunnan tai piirin kokouksessa, kun tuleville vuosille valitaan uusia partiopäättäjiä. Seurakuntavaalit käydään marraskuussa ja eduskuntavaalit maaliskuussa. On siis aikamoisen hyvä hetki miettiä, kuinka asiat voisi tehdä paremmin – ja kuka ne voisi tehdä paremmin. Ehkä sinä itse?

(Se oli pääkirjoitukseni Heppuun 4/2014.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s