Kun minä olin nuori ja halusin vaikuttaa partiossa

Kun olin 14, ryhdyin vartionjohtajaksi. Oma vartsuaikani oli ollut enimmäkseen leipomista, kortinpeluuta ja pienten metsäpalojen sytyttelyä, joten päätin tehdä kaiken paremmin. Näistä vartsuista tulisi Espoon taitavimpia, fiksuimpia ja innostuneimpia! Pänttäsin Vartionjohtajan käsikirjaa ja käytin tunteja kokousten ja retkien valmisteluun. En tiedä, kasvoiko Tähdistä loppujen lopuksi sen parempia kuin muistakaan partiolaisista, mutta me olimme vj-parini kanssa tulessa, kun pääsimme järjestämään tytöille niin päräyttävää ohjelmaa kuin osasimme.
Kävin tietysti myös johtajaneuvostoissa ja lippukunnan vuosikokouksissa. Siellä sai yleensä keksiä ja limpsaa ja pääsi kirjoittamaan nimensä viralliseen läsnäololistaan.

kuva (1)

Kun olin 16, perustimme kahden kaverin kanssa lippukuntaamme Varjohallituksen. Meidän mielestämme oikea hallitus oli kankea ja ankea, istui kokouksissa syömässä pullaa eikä tajunnut mitään jäsenten todellisista tarpeista. Varjohallitus luonnollisesti tajusi, ja siksi järkkäsimme johtajistolle juhlia, Pahkaliljoja, retkiä ja laskiaisriehoja. Jälkeenpäin ajatellen teimme ihan tavallisia hyviä juttuja, mutta kymmenen vuotta sitten se tuntui kauhean rohkealta kapinalta: näin sitä otetaan aloite omiin käsiin ja hoidetaan hommat paremmin kuin oikea hallitus! Pullistelimme omassa polleudessamme niin paljon, että hyvä jos kololle mahduimme.

kuva (4)

Kun olin 17, minut pyydettiin lippukunnan hallitukseen. Kävin pj-kurssin, kuulin muiden lippukuntien käytännöistä, luin lisää netistä ja innostuin kehittämään. Lähettelin lippukunnanjohtajalle öisin meilillä uudistusajatuksiani ja saapastelin hallituksen kokouksiin pitkän idealistan kanssa. Silloinen johtajamme Räpy oli siitä viisas nainen, että antoi minun toteuttaa melkein kaikki ehdotukseni. Välillä kävi tietysti niin, että suureellisiin vappujuhliin, jonne odotin kaikkia Olarin lapsiperheitä, saapuikin vain kymmenen ihmistä (kalliita, myymättömiä ilmapalloja löytyy kololta vieläkin) tai putkilaumakokeilu ei mennytkään ihan putkeen. Suurin osa kuitenkin onnistui. Ja koko ajan oli sellainen olo, että nyt kuulkaas tehdään isoja juttuja, nostetaan tämä lippukunta uuteen nousuun!

Samoihin aikoihin aloin myös käydä lippukuntamme edustajana piirin kokouksissa. Piirinjohtajavaalissa äänestin Maijaa, koska olin kuullut Matin lähennelleen ystäväni isosiskoa. Kaverini taas kertoi äänestäneensä Mattia, koska Maija oli ilmoittaunut harrastuksekseen helmiaskartelun.

kuva (3)

Kun olin 22, minut valittiin Espoon Partiotuen puheenjohtajaksi. Meillä oli mahtavan hyvä porukka tekemässä ja taivas rajana. Halusimme tehdä EPT:stä nuorille johtajille kohtaamispaikan – eli järkätä siistejä tapahtumia, joista voisi löytää tyttö- tai poikaystävän ja päästä railakoihin kaatajaisiin. Uskoimme, että samalla teinit ja parikymppiset pysyisivät partiossa pidempään. Ehkä onnistuimmekin: tuolloin EPT:n jäsenmääräkäyrä näytti nimittäin paremmalta kuin muualla PäPassa.

EPT:n puheenjohtajan mandaatilla pääsin osallistumaan myös Rovaniemen jäsenkokoukseen vuonna 2008. Parhaiten muistan sen, että baarin hanasta loppui kalja. Jässärissä oli ihan kivaa, mutta en todellakaan tajunnut sen ideaa. En osannut enkä halunnut osallistua salissa käytyyn keskusteluun. Ei minulla ollut mitään sanottavaa tai mielipiteitä asioista, joita en tuntenut ja jotka – suoraan sanottuna – eivät minua kiinnostaneet. Kokouksessa väännettiin tunti jonkin pykälän sanamuodoista. Antaa niiden kihistä, jotka tästä innostuvat, ajattelin. Ensi viikolla tehdään taas oikeaa partiota EPT:ssä.

561104_10150956872397361_233717252_n

Kun olin 25, aloitin PäPassa varapuheenjohtajana ja siitä vuoden päästä piirinjohtajana. Pikkuhiljaa aloin hahmottaa, miten piiri oikein toimii – ja miten se voisi toimia vielä paremmin. Olin tulenpalavan innostunut kasvusta, strategioista, organisaatiouudistuksista ja toimintasuunnitelmista. Puolustelin ja myin PäPan historian suurinta muutosta posket punaisina milloin lippukunnille, milloin piirin kokoukselle, milloin hallitukselle. Aloin kiinnostua pykälistäkin, koska tajusin niiden olevan hemmetin tehokas väline asioiden parantamisessa.

Nyt olen 28 ja alkanut suhtautua partion johtamiseen intohimoisesti paitsi pääkaupunkiseudun, myös valtakunnan tasolla. Jos olisin kymmenen tai viisikin vuotta sitten voinut nähdä tämän päivän partio-Annan, olisin luullut vitsiksi. Tai jos nyt pääsisin aikamatkalle vuoteen 2008, saattaisin närkästyä omasta silloisesta itsestäni. Miten toi ei tajua jäsenkokouksen hienoutta! Miksei se sano mitään! Vaikuttaisit nyt, hyvä ihminen, kun siihen on kerran tarjottu tilaisuus!

Sitä aikamatkaa ajatellen kirjoitin tämän jutun. Partiossa on tsiljoona erilaista tapaa vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja yhteisiin asioihin, eikä toinen ole toista huonompi. Tiettyyn suuntaan painostaminen ei toimi. Minustakaan ei ollut mitään hyötyä lippukunnan, piirin tai SP:n kokouksissa ennen kuin halusin itse ryhtyä ottamaan niissä kantaa ja vastuuta. Sen sijaan olen päässyt 14-vuotiaasta asti vaikuttamaan juuri silloiselle minulle sopivissa pesteissä ja – vaikka itse sanonkin – saanut aika paljon hyviä juttuja tapahtumaan.

Tämä oli yhden partiojohtajan tarina. On muitakin. Kaksi neuvoa aion kuitenkin antaa:

1. Ollaan yhtä hyviä johtajia kuin entinen lippukunnanjohtajani Räpy: annetaan nuorten vaikuttaa, johtaa ja ottaa vastuuta sillä tontilla, mikä juuri sillä hetkellä eniten innostaa – olipa se sitten metsärymyjen järjestämistä tai SP:n jäsenkokoukseen osallistumista. Kaikki eivät kehtaa rynniä eturiviin ja sanoa itse, että tää muuten kiinnostais. Siksi jokaisen johtajan pitää osata kysyä oikeita kysymyksiä nuoremmiltaan ja tarjota erilaisia mahdollisuuksia.

2. Ymmärretään ja hyväksytään, ettei vaikuttaminen siinä virallisimmassa merkityksessään kiinnosta kaikkia. Partiossa saa älyttömän paljon hyvää aikaiseksi, vaikkei koskaan kävisi vuosikokouksissa äänestämässä, osallistuisi HC-partiolaisten keskusteluihin tai tietäisi, mikä on järjestön kulloinenkin strategia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s