Haluamme olla maailman paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä

Vaikka meillä olisi kaikki maailman sudenpennut, kokoontumistilat ja retkeilyvälineet, mutta meiltä puuttuisi vapaaehtoiset, emme me olisi mitään.

gpw_nosto

Jäsenmäärämme kasvaa koko ajan. Se on loistavaa myös siksi, että nyt voimme tarjota entistä useammalle nuorelle ja aikuiselle mahdollisuuden mielekkääseen vapaaehtoistyöhön. Kaikista uusista ja meistä nykyisistä vapaaehtoisista on vain pidettävä entistä parempaa huolta, jotta pysymme toiminnassa mukana ja saamme partiosta irti sen parhaan, mitä meille on luvattu.

Siksi olemme asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen: Haluamme olla maailman paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä! Haluamme, että Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa toimivat vapaaehtoiset tuntevat ja tietävät, että heistä välitetään, he pääsevät vaikuttamaan yhteisiin asioihin, heihin luotetaan ja heidän työtään arvostetaan – riippumatta siitä, tekevätkö he sitä kymmenen minuuttia vai kymmenen tuntia viikossa. Haluamme, että PäPassa on hyvä olla ja tehdä yhdessä, että jokaista vapaaehtoista johdetaan kunnolla ja että jokainen tietää tekevänsä merkityksellistä työtä.

Olemme ryhtyneet rakentamaan PäPasta parasta vapaaehtoistyöpaikkaa viiden arvon pohjalta:

Nättejä ajatuksia, kauniita sanoja – mutta mitä ne tarkoittavat käytännössä? Kivat arvot eivät paljon lohduta sitä onnetonta vapaaehtoista, joka tiskaa yömyöhään yksinään Partioasemalla, mielessä huonosti johdettu kokous ja fiilis siitä, ettei tällaisella pilipalipuuhastelulla ole mitään merkitystä.

Lyhyellä aikavälillä eli pauttiarallaa kuukauden aikana teemme pieniä muutoksia, jotka parantavat PäPaa vapaaehtoistyöpaikkana. (Listaan ne tänne myöhemmin.) Pidemmällä aikavälillä teemme vapaaehtoistyön ja sen johtamisen jatkuvasta kehittämisestä maan tavan. Korvaamme nykyisen ryhmien ja toimikuntien toiminnanarvioinnin Parhaaksi vapaaehtoistyöpaikaksi -työkalulla. Tiedän: kuulostaa konsulttijargonilta! Käytännössä se tarkoittaa tätä:

 • Jokainen luottis vastaa puolivuosittain kyselyyn, jolla otetaan selvää siitä, miten vapaaehtoisemme voivat ja miten heitä johdetaan. Kysymykset jakautuvat noiden viiden arvon alle ja voisivat olla vaikka tällaisia: Saatko johtajaltasi riittävästi palautetta? Koetko tekeväsi merkityksellistä vapaaehtoistyötä tässä pestissä? Joihinkin kysymyksiin vastataan kaksi kertaa: ajatellen sekä omaa ryhmää/johtajaa että koko piiriä.
 • Kun kaikki ovat vastanneet, ryhmä tai toimikunta saa omat tuloksensa, eli jäsentensä vastausten keskiarvon. Niiden pohjalta sitten mietitään, millä konkreettisilla keinoilla voidaan parantaa niiden arvojen toteutumista, joissa ollaan heikoimmilla. Jos esimerkiksi luottamuksesta tulee ei-niin-mainiot pisteet, voisi ryhmä päättää tutustua toisiinsa paremmin myös partion ulkopuolella. Tai jos merkityksellisyyden pisteet eivät huimaa päätä, voisi toimikunta toteuttaa markkinointikamppiksen, jolla tehdään näkyväksi oman työn arvoa lippukunnalle. Mitä vain, kunhan keinot ovat konkreettisia ja toteutettavissa.
 • Ryhmien oman työn lisäksi keräämme porukan, jonka tehtävänä on miettiä korjaavia toimia koko piirin johtamisen parantamiseen. Tässä vartiossa olisi luottiksia niin toimikunta-, ryhmä- kuin piirihallitustasolta – miksei myös kokonaan ulkopuolisia sparraajia ja projektien tekijöitä. Nämä korjausehdotukset annetaan piirihallitukselle.
 • Jokainen ryhmä esittelee omat Parhaaksi vapaaehtoistyöpaikaksi -tekonsa luottissemmassa.

Emmekä me olisi partiolaisia emmekä PäPa, jollemme ajattelisi tätä vähän isomminkin. Vapaaehtoistyö on kovassa nosteessa, ja se noste näyttää vain kasvavan. Meidän mielestämme vapaaehtoistyö on myös niin hieno ja tärkeä juttu, että haluamme tarjota jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden kokeilla sitä mahdollisimman hyvässä ympäristössä. Ja kun työelämässäkin aletaan ottaa vapaaehtoistyöstä mallia – sitten vasta tapahtuukin!

Siksi aiomme tehdä työkalusta niin hyvän, että sitä ryhtyvät käyttämään paitsi kaikki partiolaiset, myös muut vapaaehtoisorganisaatiot. Ehkä puolentoista vuoden kuluttua Suomi Areenalla palkitaan jo maan paras vapaaehtoistyöpaikka! Ehkä tästä tulee niin siisti juttu, että se leviää ulkomaillekin. Ehkä tästä kasvaa vapaaehtoistyön Great Place to Work -instituutti, joka on jo nyt meitä paljon inspiroinut ja jolta otamme mallia. Ehkä!

Miltäpä kuulostaa? Jotain parempaa, jotain vähemmän, jotain enemmän? Raksaamme, testaamme, venytämme ja vanutamme työkalua huhtikuun loppuun asti – siihen asti saa ja pitää vaikuttaa. Voit kommentoida tähän alle, Facebookin Sisäpiiri-ryhmässä tai meilillä työryhmälle: susanna.oksanen@papa.partio.net, matsku.salminen@papa.partio.net ja anna.munsterhjelm@papa.partio.net. 

Tai kerro meille, mikä sinun mielestäsi tekee vapaaehtoistyöpaikasta maailman parhaan.

meteemmesen

Isot tavoitteet saavutetaan pienillä teoilla. Piirihallitus ei yksinään rakenna PäPasta maailman parasta vapaaehtoistyöpaikkaa. Mutta kun kaikki kolmesataa luottista ryhtyvät yhdessä talkoisiin, alkaa satavarmasti tapahtua hyviä asioita. Partioaseman lattianraoista ei ehkä ala tihkua maitoa ja hunajaa, mutta sun, mun, meidän ja aika monen muunkin elämästä voi tulla vähän parempaa. Ja kun me vapaaehtoiset voimme paremmin, partio voi paremmin. Kun partio voi paremmin, koko maailma voi paremmin. Se on mielestämme tavoittelemisen arvoinen juttu. 

3 vastausta artikkeliin “Haluamme olla maailman paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä”

 1. Tosi hyvä kirjoitus! Arvostan uskallusta asettaa isot tavoitteet: ”Haluamme olla maailman paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä”.Vapaaehtoistoiminnan arvot allekirjoitan.

  Maailma muuttuu, järjestöjen on syytä muuttua myös, ja mielummin olla askeleen edessä. Haastoin omassa blogissani järjestötoimijat uudistustalkoisiin: http://pelastamaailma.wordpress.com/2014/01/29/jarjestot-eturintamaan-mars/

  Seuraan suurella mielenkiinnolla projektianne. Ja kehitämme teidän rinnallanne Lapsettomien yhdistys Simpukan vapaaehtoistoimintaa.

 2. Kiitos Anne ja tsemppiä Simpukalle! Tarkoituksena on tehdä tätä työtä mahdollisimman avoimesti, toivottavasti myös teille on siitä hyötyä 🙂

 3. Täällä myös arvostetaan sekä tavoitteitanne että toimintatapojanne (avoimuus). Vapaaehtoispanoksen määrällinen ja laadullinen kasvaminen haastaa meidät yhdistystoimijat – ja hyvä niin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s