Partio elää vajareilla

Saan parhaat ideani suihkussa. Koska mökillä oli vain järvi, saunan pata ja vati, aloin käydä lenkillä. Joku ihmisbiologi voi nyt kertoa, mitkä -fiinit ja -liinit siinä pumppaavat päähän uusia ajatuksia, tuulettavat vanhoja, kehittävät ratkaisuja ja naksauttavat palasia kohdilleen. Minä en tiedä kuin sen, että niin tapahtuu ja suosittelen siksi säännöllistä juoksemista, kävelyä ynnä muuta hölköttelyä kaikille.

IMG_7448

Erään kuuman päivän iltana juoksin taas. Mietin partiota ja sitä, miksi totuttujen tapojen muuttaminen on meille niin hiton vaikeaa. Ja nyt tarkoitan nimenomaan käytännön asioita, en partion luovuttamatonta ydintä eli arvoja, partiomenetelmää, kasvatustavoitteita ja niin edelleen.

Jos retkellä syödään pihvin sijasta porkkanaa, se ei muuta partion ydintä.
Jos lippukuntaan tulee uusia aikuisia, se ei muuta partion ydintä.
Jos järjestön johtajiksi valitaan kaksi alle kolmekymppistä naista, se ei muuta partion ydintä.
Jos joku ei sitoudu partioon kuin vuodeksi, se ei muuta partion ydintä.
Jos joku käyttää leirillä muslimihuivia, se ei muuta partion ydintä.
Jos partio-ohjelmasta tehdään kännykkäsovellus, se ei muuta partion ydintä.

Silti nämä kaikki ovat tosi monelle kaamean närkästyksen kohteita, ylitsepääsemättömiä asioita, suorastaan rikoksia partiomaisuutta kohtaan! Kun aina ennenkin on pärjätty ilman ja aivan hyvin on mennyt ja tää toimi jo viiskytluvulla eikä B-P:kään kännykkää käyttänyt ja sitä rataa.

Sitten hauholaiseen hiekkatiehen tuli mutka ja korvanapeista törähti Jukka Poika ja Potentiaali.

Omaan mukavuuteen on helppo tuudittuu
Silloinkin kun pitäis kasvaa ja uudistuu
Kelaat samaa luuppii kunnes se jumittuu
Jumittuu, jumittuu
Kaikki seisovat aallot, jähmeät patsaat
Joita puolustat
Niihin voimasi satsaat
Ne on niin rakkaat
Pikku harhakuvat

No sehän kertoo partiosta! Se kertoo just siitä, kun ei uskalleta itse muuttua ajan mukana ja syytetään omista ongelmista muita. Siitä, että vaikeat asiat hyssytellään mieluummin hiljaisiksi kuin ratkaistaan ne. Siitä, että tyydytään niin usein siihen helpoimpaan vaihtoehtoon: että tehdään tää projekti nyt taas sillä tutulla porukalla ja tutulla formaatilla.

Kaikki eivät pelkää. Aika moni uskaltaa jo karata karsinasta. Mutta jollei me saada suurinta osaa muistakin partiojohtajista uskaltamaan ja pian, ei partio tule koskaan saavuttamaan sitä järjettömän suurta potentiaalia, mikä siinä on. Partiosta ei koskaan tule Suomen suosituinta harrastusta, mielekkäintä vapaaehtoistyötä, merkittävintä nuorisojärjestöä eikä edes kohderyhmän silmissä uskottavaa liikettä, jollei me uskalleta uudistaa tapojamme. Uudistaa niitä koko ajan, ajassa eläen ja vastaten tarpeisiin, joita on 2010-luvun, ei 1900-luvun, ihmisellä.

Lenkkeilyn lisäksi suosittelen siis, että kuuntelet tämän ja päätät, että tästä eteenpäin mennään säästelemättä eteenpäin. Koska seuraava leveli on just sua varten, partio!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s