Kuinka uusi suunta otetaan

Strategiaviikot jatkuvat! Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa eletään ja toimitaan vielä puolitoista vuotta täysillä nykyisen ja eri hyvän strategiamme mukaan, mutta samalla ryhdymme kiikaroimaan jo seuraavaa maalia. Mitä haluamme pääkaupunkiseutulaisen partion olevan vuoden 2018 lopussa?

IMG_6609

Toisin kuin keskusjärjestössä, meillä ei ole vielä heittää tulevia strategisia painopisteitä. Mutta ensimmäinen versio strategiaprosessistamme on nyt valmis. Esitys perustuu lähinnä piirinjohtajien ja toiminnanjohtajan ajatuksiin. Seuraavaksi keräämme kommentteja, viilaamme – tai panemme tarvittaessa isostikin uusiksi – ja napautamme prosessille nuijaa elokuun lopun piirihallituksen kokouksessa. Sen jälkeen: saa suorittaa!

Mitä eka ehdotus sisältää?

Tavoitteena on muodostaa mahdollisimman laajalle joukolle alueemme partiolaisia sekä partioon vaikuttavien sidosryhmien jäseniä kuva siitä, missä olemme nyt, mihin haluamme päästä ja miten se onnistuu. Siitä syntyy strategia, johon kaikki lippukunnat, piirin toimijat ja yksittäiset partiojohtajat voivat sitoutua ja jota he voivat toteuttaa omassa partiotoiminnassaan. Ja jottei homma jäisi vain nätiksi tekstiksi, luomme myös mallin, jolla strategia viedään käytäntöön ja jolla sen toteutumista seurataan jatkuvasti.

IMG_6498

Haluamme taata jokaiselle pääkaupunkiseutulaiselle partiojohtajalle mahdollisuuden osallistua Suunnan luomiseen. Siksi järjestämme kaikille päpalaisille avoimia työpajoja, Suuntapajoja, joissa tarkastellaan ja työstetään yhtä strategiaan liittyvää teemaa kerrallaan. Teemat liittyvät esimerkiksi toimintaympäristöön, kohderyhmään, partion sidosryhmiin, partion arvoihin, missioon ja kaikkien näiden muutokseen.

Ja vaikka et Suuntapajoihin pääsisi, ei haittaa. Strategiatyötä voi seurata aktiiviselta verkkofoorumilta, jota käytetään esimerkiksi Suuntapajoista, Suuntavartion työskentelystä ja yleisesti strategiaprosessin etenemisestä raportoimiseen, eri teemoista keskusteluttamiseen sekä strategian crowdsourcaamiseen eli joukkoistamiseen. Foorumilla voidaan esimerkiksi tehdä kyselyitä, kerätä ideoita ja analysoida porukalla uusia mahdollisuuksia. Ja kas – samalla koko prosessi tallentuu näppärästi yhteen paikkaan.

IMG_6192

Uuden Suunnan tekijöiksi voidaan toivottavasti nimetä kaikki pääkaupunkiseutulaiset partiolaiset, mutta hommaa koordinoi Suuntavartio, piirin johdosta ja eri kohde- tai intressiryhmien edustajista koostuva joukko. Jokaisen suuntavartiolaisen tehtävänä on huolehtia vastuulleen nimetyn viiteryhmän äänen kuulumisesta sekä lopputuloksessa että prosessin aikana. Omalle viiteryhmälleen voi järjestää esimerkiksi kyselyitä, ryhmäkeskusteluja tai haastatteluja riittävän tiedonsaannin varmistamiseksi. Jäsenet voivat myös koota kohderyhmästään ”raadin”, jolla testauttavat strategia-ajatuksia.

Niin joo, strategiatyötä tehdessä kohderyhmänä pidetään osin kaikkia pääkaupunkiseutulaisia, ei vain partiolaisia. Sudariasiantuntija huolehtii siis oikeastaan siitä, että Suunnassa otetaan huomioon 7-9-vuotiaiden lasten tarpeet ja halut.

IMG_6641

Siinä tärkeimmät. Tarkemmat speksit ja aikataulu löytyvät itse asiakirjasta.

Lopuksi otsikon perään voisi vielä lisätä kysymysmerkin. Kuinka uusi suunta otetaan? Kertokaa te. Miltä tuo nykyinen esitys vaikuttaa, mitä puuttuu, mikä tuntuu turhalta?

Ja kutkuttava ajatus: luuletteko, että voisimme saada jonkun ammattilaisen konsultoimaan pro bono strategian crowdsourcaamista? Tuleeko mieleen sopivia tyyppejä tai firmoja? Suomessa ei ole ilmeisesti vielä juurikaan tällaista strategianrakentamista tehty, mutta mua haluttaisi yrittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s