Jököttäjä ja muut PP-hahmot

Kolme vuotta sitten ryhdyimme Karoliinan ja Maten kanssa huviksemme lajittelemaan Kilkkeen leiriläisiä heimoihin käyttäytymisensä ja olemuksensa perusteella. Lokeroimme ja nimilaputimme huoltoteltan eteen parkkeeranneet äijät ja tasaraitaan ja Crocseihin sonnustautuneet mammot. Ajatusleikistä muotoutui myös juttu Rymyyn (sivu 12).

Viime vuosina olen viettänyt niin paljon aikaa Rantapuiston saleissa ja laajennettujen jatkoilla, että olen alkanut huomata meissä partiopoliitikoissakin tiettyä heimoihin jakautumista. Kesähuviksi blogissa tarjoillaan siis partiopolitiikan stereotyypit eli PP-hahmot, olkaapa hyvät!

Viisas mies

Hän, jolle otetaan puhelu, kun ei enää yksin pärjätä tai halutaan tietää, mitä Hämeen piirinjohtaja sanoi vuoden 1988 jäsenkokouksen vessajonossa. Voi olla myös nainen, mutta siinä tapauksessa takana täytyy olla tuplasti enemmän kokemusta ja menestystä kuin miespuolisilla Viisailla miehillä.

Sanoo usein: ”Te nykyjohtajat päätätte partion tulevaisuudesta” ja kertoo sitten, miten se kannattaa tehdä. Kuulijalle jää tunne, että hän on itse keksinyt Suuren Ratkaisun.

Esiintyy: Säätiöissä, Turun paraatikahvien etupenkissä ja Talouselämän sivuilla (uraorientoitunut Viisas mies). Miilu 85:lle ostettu rinkka selässä tunturissa, nuotiolla kertomassa tarinoita aikoinaan perustamansa lippukunnan nykysudenpennuille tai kyläyhdistyksen, seurakuntaneuvoston ja vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana (kasvatusorientoitunut Viisas mies).

Historia: On ollut aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Menestys sekä työelämässä että partiossa perustuu enemmän vakauteen kuin riskinottoon. Harvinaisempi Viisaan miehen alalaji on ollut nuoruudessaan Taistolainen.

Tulevaisuus: Erittäin vahva hopeaeläinennuste. Viisas mies kutsutaan jokaiselle kesäleirille vip-vieraaksi, ja silloin puheenjohtajat, toiminnanjohtajat ja leirinjohtajat kilpailevat siitä, kuka pääsee kantamaan hänen kahvimukiaan. Viisasta miestä ympäröivä lempeän luja, karismaattinen aura vahvistuu sitä mukaa, kun Viisas mies vanhenee.

Facebook-status: “Partio on hienoa toimintaa!” ja linkki kesäleiristä kertovaan uutiseen.

 

Jököttäjä

Jököttäjä on kuin entinen upseeri: julkisuudessa ja vieraampien keskellä jäyhä, mutta omassa kaveriporukassaan hyvinkin reteä seuramies tai -nainen. Jököttäjä suhtautuu epäilevästi kaikkeen uuteen, kuten internetiin ja Abbaan. Jököttäjään tutustuminen ottaa todellakin aikansa, mutta sinnikkyys kannattaa: tuhannet emännät eivät voi olla väärässä!

Sanoo usein: Ei mitään. Puheliaammat Jököttäjät kommunikoivat murahduksilla ja lyhyillä kieltolauseilla: Ei käy. Ei tuu onnistumaan. Ei kannata edes yrittää. Jöksyn lempisana on peruspartio. Että keskityttäiskö nyt vaan tähän ihan peruspartiotoimintaan ja jätettäis noi ylimääräiset härpäkkeet pois.

Esiintyy: Useimmiten Jököttäjä tulee maakunnista ja on jo kypsässä iässä. Myös urbaaneja cityjököttäjiä ja uuden polven nuorjököttäjiä esiintyy satunnaisesti esimerkiksi koulutuksen, partiotaitokilpailujen tai tapahtumahuollon parissa.

Historia: Aina parempi kuin nykyisyys.

Tulevaisuus: Ei ole. Ei kannata edes yrittää.

Facebook-status: Jöksy ei ole Facebookissa. Ne nuorjököttäjät, jotka ovat, päivittävät yksittäisiä lauseita hymiöiden kera, ilman välimerkkejä.

 

Besserwisser

Muu maailma jännittää herkeämättä, milloin Besserwisserin työnantaja saa selville, että tämä käyttää 75 prosenttia työajastaan partiota koskeviin nettikeskusteluihin. Besserwisserin tapana on lukea yksi kirja tai artikkeli, muuttua saman tien aiheen asiantuntijaksi ja avata siitä keskustelu HC-partiolaisissa. Kaikista partiopolitiikkahahmoista Besserwisser on lähinnä selkärangattomien heimoa: hän kritisoi mielellään, mutta ei tee sitä koskaan suoraan asianomaiselle ja on hyvin hanakka pyörtämään puheitaan. Parhaassa tapauksessa Besserwisserit saavat kyseenalaistamisellaan liikkeen liikkeelle. Pahimmassa tapauksessa he ovat vain helvetin ärsyttäviä suunsoittajia.

Sanoo usein: “Pertsa on ihan paska johtaja” ja menee sitten taputtelemaan Pertsaa olalle.

Esiintyy: Facebookissa ja Janoisessa Lohessa.

Historia: Besserwissereitä on kahta lajia. Ensimmäisellä on takanaan kaikki mahdolliset pestit lippukunnassa, piirissä ja keskusjärjestössä. Toisella on takanaan tietokonetuoli.

Tulevaisuus: Besserwissereitä on kahta lajia. Ensimmäinen jatkaa kaikissa mahdollisissa pesteissä lippukunnassa, piirissä ja keskusjärjestössä. Toinen jatkaa tietokonetuolissaan.

Facebook-status: “Jopas [mikä tahansa toiminnanala, projekti tai niiden yksityiskohta] on hoidettu surkeasti. Miksei kukaan tee mitään?”

Taistolainen

Juuri se rasittavan ja/tai huvittavan kirkasotsainen tyyppi, joka kuvittelee olevansa ensimmäinen maailmanmuuttaja tässä järjestössä. Saapastelee rytinällä paikalle ja ihmettelee kovaan ääneen, kuinka tällekään asialle ei ole aiemmin tehty mitään. On todellinen pikakiituri silloin, kun homma etenee hyvin ja myötätuulessa. Mutta kun asiat eivät sujukaan niin kivasti kuin kavereiden kanssa suunniteltiin, Taistolaisen naama kurtistuu ja punottaa kuin tiukkaa pökälettä vääntävällä kaksivuotiaalla. Äiti, mua sorsitaan!

Sanoo usein: “Jos me halutaan olla eteenpäinmenevä 2010-luvun liike, niin [aivan mitä tahansa]!!!”. Perustelee kaiken muutoksen välttämättömyydellä ja esittää jokaisen asian tulenpalavalla kiihkeydellä.

Esiintyy: Taistolainen on elinkelpoinen yleensä vain eteläisellä valtakunnanpuoliskolla. Usein ehdolla johtajavaaleissa ja lähes yhtä usein niiden häviäjänä.

Historia: Kritisoi lippukuntansa johtamista, kunnes ryhtyi itse lippukunnanjohtajaksi. Kritisoi piiriä, kunnes ryhtyi itse piirinjohtajaksi. Ja niin edelleen.

Tulevaisuus: Joko polttaa jäsenkorttinsa ja ryhtyy kyläkauppiaaksi tai nielee saavillisen sontaa, nöyrtyy, kasvaa ihmisenä, kehittyy partiojohtajana ja muuttuu Viisaaksi mieheksi, joka tuntee sydänalassaan lämpimän läikähdyksen aina nuoremman Taistolaisen kohdatessaan.

Facebook-status: “Taas uusia avauksia! Jee! Tässä sitä jälleen näytetään änkyröille pitkää nenää ja muulle maailmalle mallia 2010-luvun partiosta!”

 

1 vastaus artikkeliin “Jököttäjä ja muut PP-hahmot”

  1. haha!
    (obs! nää ei liity kehenkään todelliseen ihmiseen!)
    ”Huolestunut Kasvattaja”? mihin nuoriso onkaan menossa ja mikä partion tehtävä on siinä

    ”Susi-/Joutsenhaukka”? no hei, vitsi vitsi,
    semmosia ei olekaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s