Monikulttuurisuudelle pitää tehdä maitotölkit

Tulen keskiluokkaisesta perheestä, olen melkein-korkeakoulutettu valkoihoinen. Kuulun evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Puhun suomea ja ruotsia. Sukuni on pyörinyt Suomessa 1600-luvulta lähtien.

Suunnilleen samanlaiselta taitaa kuulostaa sinunkin taustasi. Itse asiassa: suunnilleen samanlaiselta taitaa kuulostaa suurin piirtein jokaisen suomalaisen partiolaisen tausta.

Kaava ei kuitenkaan päde koko Suomen väestöön. Miten me saatais partioon suomalaisista myös se osa, joka ei mahdu samaan muottiin kuin me? Tai oikeammin: Miten me tehtäis partiosta Suomessakin sellaista, johon jokainen taustaan katsomatta voi kokea aidosti kuuluvansa?

Asennekasvatus on tärkeää, mutta en usko sekuntiakaan pelkkien puheiden, koulutussisältöjen tai vinkkivihkosten voimaan. Me tarvitaan käytännön toimenpiteitä, ja sellaiset pitää tehdä hiton isosti. On otettava koko Suomi kerralla hanskaan, eikä vain tuettava muutamaa pilottilippukuntaa. Tässä alkuun kaksi konkreettista ratkaisua partion monikulttuuristamiseen:

1. Ryhdytään tekemään valtakunnallisia käytännön kampanjoita monimuotoisen partion edistämiseksi. 1990-luvulla partiolaiset opettivat koko pääkaupunkiseudun kierrättämään nestepakkauksia. Lippukuntien kautta koteihin jaettiin kierrätysohjeet ja paperikasseja maitotölkkien keräämistä varten. Ainakin omasta isistäni kehittyi kauhean tarmokas tölkkienkierrättäjä juuri tän kampanjan ansiosta. Isin voitonriemu oli sitä suurempi, mitä useampia lytättyjä tölkkejä sai mahtumaan yhteen avattuun tölkkiin (19 oli muistaakseni ennätys!).

Monikulttuurisuudelle pitäisi siis tehdä maitotölkit. Keksiä joku konkreettinen keino, jota toteuttamalla muutamme partion monimuotoisemmaksi. Jokaisen partiolaisen pitää pystyä toteuttamaan sitä keinoa arjessaan, asuipa hän sitten Kuusamossa tai Krunikassa. Kampanja kannattaisi tietysti toteuttaa yhdessä jonkun muun, mieluusti vielä partiota suuremman, valtakunnallisen toimijan kanssa.

2. Perustetaan vähemmistöille omia ryhmiä ja lippukuntia. Suomessa asuu esimerkiksi yli 50 000 venäjänkielistä ja saman verran muslimeita. Kuinka paljon partiomahdollisuuksia heille on tarjolla? Juu, toki muslimit ovat tervetulleita mukaan ”tavalliseen” lippukuntaan – mutta eivätpä ole kovin suurin joukoin tulleet, kutsuhuudoista huolimatta. Jos lippukunnassa eletään ihan eri kulttuuria kuin omassa arjessa, on mukaan astumisen kynnys korkeampi kuin Korjaamon baarissa (se, joka pistää kompastumaan aina kokousten jatkoilla). Tai jollei ryhmän muiden sudenpentujen kanssa ole yhteistä kieltä, eivät ne elämykset ja seikkailutkaan kovin meheviltä tunnu.

Ryhdytään siis perustamaan erilaisille kohderyhmille sopivia laumoja, vartioita ja lippukuntia. Ja ennen kuin heitätte pöytään gettokortin: Partioon kuuluu toimiminen muidenkin kuin oman viiteryhmän kanssa. Kyllä ne venäjänkieliset partiolaisetkin kisoissa, tapahtumissa ja kursseilla kävisivät ja tutustuisivat sitä myötä muihin partiolaisiin. Ehkä kymmenen vuoden päästä PäPankin piirihallituksessa istuu vaikkapa islamilaisen tai vironkielisen lippukunnan kasvatteja.

75aefcc72c5baf2695ab0a84b7d70dbb

Pannaan vielä siirapiksi ja sokeriksi pohjalle hyvä uutinen: Viikko sitten käynnistettiin uusi lempiprojektini, Helsingin Ruoholahteen pian perustettava kansainvälisyyskasvatukseen painottuva lippukunta. Tavoitteena on käynnistää myös englanninkieliset ryhmät sudareille ja seikkailijoille. Vanhemmilla ikäkausilla kokeillaan ainakin aluksi kaksikielistä toimintaa. Jos haluat mukaan tekemään, laita meiliä!

3 vastausta artikkeliin “Monikulttuurisuudelle pitää tehdä maitotölkit”

 1. Hyvää tekstiä.

  Kajaanin Eränkävijät ovat saaneet riveihinsä venäläisten maahanmuuttajien lapsia. Heiltä voisi kysyä apua asian suhteen. Jonnisen Seppo varmaan auttaa asiassa miellellään.

  Koko Suomen on vallannut Välimeri aiheinen ravintolaketju Kebap ja Pizza 5,5 e / 2 täytettä. Näitä pitserioita on jo pienimmissäkin kylissä. Yrittäjät tekevät pitkää päivää ja välillä kiitoksena siitä kebaprullan hakenut kiitoshuppari potkii vielä mainosikkunan lasit sisään. Olisiko mitään mennä sanomaan paikalliselle yrittäjälle että moi, minä olen Mursu (tai oma nimi) ja hauskaa että olet muuttanut tänne. Olen muuten mukana partiossa ja jos haluat niin he voivat tulla tutustumaan toimintaamme. Opettele tuntemaan pitseriasi pitäjä.

  Itse olen kauan miettinyt että olisin mukava olla mukana perustamassa islamilaista lippukuntaa pääkaupunkiseudulle. Tosin en tiedä onko Suomen tataareilla ollut tai onko heillä nyt omaa lippukuntaa.

  Itse tunnen jonkin verran maahanmuuttaneita islaminuskoisia Lähi-Idästä. Voisin kuvitella että heidän lapsilleen pitäisi perustaa oma lpk kuin esimerkiksi somalialaistaustaisille. Kulttuurierot ovat sen verran suuria näin pers.tuntumalta.

  PS: Ja vaikka asia ei kuulukkaan suoraan tähän aiheeseen, niin helposti ammattikouluun menevät partiolaiset menetetään. Partio toimii lukiolaisten ja korkeasti opiskelevien ehdoilla. Miten heidät saataisiin pysymään mukana?

  1. Hei Mursu, ole islamilaisen lippukunnan tiimoilta yhteydessä PäPan toimiston Annaan! Pyörää lykitään jo hitaasti liikkeelle. Apua tarvitaan aivan varmasti.

 2. Kas kirjotinpa taas paljon vääri omaa tekstiäni. Tarkoitin että paikallisen pitseria yrittäjän lapsille voi tarjota mahdollisuuden tutustua partioon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s