Kymmenentuhatta tapaa olla partiossa

Partioon tullaan sudenpentuna ja partio lopetetaan omissa hautajaisissa. Siinä välissä johdetaan ryhmää, heilutellaan lippukunnanjohtajan nuijaa, käydään Ko-Gi-kurssi ja rakennetaan lippukunnalle kämppä.

Se on yksi tapa.

Jos ja kun haluamme, että partio kuuluu aidosti kaikille pääkaupunkiseutulaisille, meillä täytyy olla noin 9999 muutakin tapaa. Meidän täytyy tarjota erilaisia tapoja olla partiossa ja partiolainen. Jos vaadimme – edes vitsillä – uusilta jäseniltä elinkautista sitoutumista ja täydellistä omistautumista, aika moni kiinnostunut kääntyy kannoillaan jo kolon kynnyksellä.

Yksi viipyy vain yhden vuoden tai leirin. Toinen ei tahdo tehdä mitään lasten kanssa. Kolmas ei voi mennä saunaan tai osallistua iltakokouksiin. Neljäs viihtyy vain metsässä. Viides ei suostu metsään ollenkaan.

Ei haittaa. Meillä on yhteinen päämäärä, mutta kukin voi suunnistaa sinne omaa, itselle sopivimmalta tuntuvaa reittiä pitkin. Ja jollei uusille aikuisille löydy hyvältä tuntuvaa paikkaa valmiista vaihtoehdoista, luodaan sellainen. Perustetaan uusia lippukuntia ja ryhmiä, keksitään uusia pestejä.

Seuraava askel on hyväksyä se, ettei kaikkien partio näytä samalta kuin sinun tai minun. Tiedän turhan monta entistä aktiivipartiolaista, joita on syytetty luopioiksi ja pettureiksi, kun he pitkän putken jälkeen ovat päättäneet vähentää partiota.

Ehkä he eivät olisi nyt entisiä partiolaisia, jos lippukuntakaverit olisivat kiukuttelun sijaan kohauttaneet olkiaan ja sanoneet, että selvä homma, ota välillä rennommin, tulethan kuitenkin kesäleirille meidän kanssa?

Pääkaupunkiseutulaisessa partiossa tehdään joka vuosi yli miljoona tuntia vapaaehtoistyötä. Kun arvostamme niistä jokaista tasavertaisesti, tuntien ja tekijöiden määrä tulee satavarmasti kasvamaan.

 (Pääkirjoitukseni Heppuun 2/2013)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s