Ankeuttajien aika on ohi

Tässä järjestössä on valtavasti katkeruutta, minulle sanottiin, kun kaksi vuotta sitten aloitin partioneuvostossa. Sittemmin olen sen totisesti huomannut. Yksi jätti vastaamatta tervehdykseeni, vaikka emme olleet koskaan tavanneetkaan. Satuin vain tulemaan väärästä piiristä. Toinen ilmoitti, että hän tulee äänestämään kaikissa kysymyksissä erään toisen piirin kantaa vastaan. Useammin kuin kerran kaikki neuvostossa sanottu on tulkittu sen valossa, mitä kunkin edeltäjä on tehnyt viisi-kymmenen vuotta sitten.

Se on järjetöntä. Piiriuudistuksessa syttyneet kaunat ja asenteet kytevät edelleen, ja ne tulevat kytemään niin kauan, kun joku on puhaltamassa niihin happea.

Olisiko se niin vaikeaa lopettaa?

 

Asennevamma on partion suurin ongelma.

Itse asiassa meillä ei ole yhtään ongelmaa, jos onnistumme ratkaisemaan tämän isoimman.

Se estää meitä näkemästä mahdollisuuksia ja tarttumasta niihin. Se työntää kapulan rattaan väliin, kun yritämme kiihdyttää vauhtia. Se saa meidät pelkäämään pahinta ja nostamaan negatiivisuuden aina positiivisuuden yläpuolelle. Se saa meidät muistelemaan vanhoja kismityksiä, kun pitäisi tehdä yhdessä uutta.

Jos emme muutu avoimemmiksi nyt, asennevamma tekee meistä lopullisesti pikkusieluisten marttyyrien puuhakerhon, josta ei koskaan tule Suomen merkittävintä nuorisojärjestöä.

 

Hyvä uutinen on, ettei muutos ole mahdoton. Maailma on täynnä hyviä ideoita ja rahaa. Jälkimmäistä saa, kun keksii riittävän paljon ensimmäisiä. Ja hyvät ideat – ne ovat ilmaisia eivätkä riipu ihmisen kotikunnasta tai lintulajista. Jokaisesta piiristä on varmasti ollut porukkaa jonossa, kun ideointikykyä jaettiin.

Kun meillä on paljon hyviä ideoita, innostuneita tekijöitä ja jonkin verran rahaa, meillä on voima, joka vie partiota ja koko yhteiskuntaa eteenpäin.

Innostuneita tekijöitä löytyy yli piirirajojen. Mutta miten päästään yli siitä, että asennevammoistamme suurin muhii piirien välillä?

Paitsi ettei se ole totta. Jotkut vain haluavat uskoa siihen, ja sitä uskoa he jaksavat ruokkia ja levittää loputtomiin.

 

Stephen Peckin puheista on jäänyt mieleeni tämä lause: We had to get rid of some people. Jotta brittipartio saatiin pelastettua, muutoksen esteenä olevista ihmisistä oli hankkiuduttava eroon.

Ehdotan, että teemme saman. Sanotaan heippa asennevammaisille ankeuttajille, niille, jotka eivät kykene unohtamaan katkeruuttaan. Se ei ole kivaa, se ei ole helppoa eikä – hyvänen aika – monen mittapuulla varmastikaan partiomaista.

Se on kuitenkin pakko tehdä, jos haluamme päästä eteenpäin.

 

Päpalaisena on ehkä helppo puhua näin. Meillä riittää nuoria, vanhoissa riidoissa marinoitumattomia johtajia niin lippukunnissa kuin piirissä. Kaikki piirihallituksemme jäsenet ovat syntyneet 80-luvulla. Edeltäjämme ovat jatkaneet partiopolullaan eteenpäin eivätkä höngi niskaan.

Väitän silti, että suuri, suuri osa tämän maan partiojohtajista – eivät suinkaan vain päpalaiset – tahtoo tehdä partiosta 2010-luvun suosituimman harrastuksen ja mielekkäimmän vapaaehtoistyön.

No, tehdään se. Ryhdytään hommiin!

Muutetaan maailma. Hankitaan, mitä halutaan. Keksitään uusia ideoita. Maalataan isolla pensselillä. Tehdään talkoilla. Kun eteen tulee este, hypätään sen yli. Jos kaveri kamppaa, hymyillään sille nätisti ja jatketaan eteenpäin. Ei jäädä mutakuoppaan surkuttelemaan itseämme. Uskotaan hyvään. Etsitään yhteinen maali, johon tähdätä – vaikka yksi ampuisikin sitä kohti kanuunalla ja toinen ritsalla.

Muistetaan Tuija Braxia, joka kaiken Kouvolan jäsenkokouksen kyräilyn keskellä hymyili säteilevästi puheenjohtajan paikalta ja ilmoitti, että tämä on partiota, ja partio on hauskaa.

Niin onkin! Uskalletaan tehdä siitä sellaista.

(Tämä on julkaistu PäPalta pyydettynä puheenvuorona Partiojohtaja.fissä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s