Partiossa opitaan johtamaan ja muita valheita

vintage_girl_scouts

Partiossa oppii johtamaan. Partio on Suomen paras siviilijohtamiskoulutus. Partiossa kenestä tahansa voi tulla hyvä johtaja. 

Niin minäkin olen sanonut monessa juhlapuheessa, työnhakutilanteessa ja lehtihaastattelussa.

Valehtelin.

Partio on hyvä johtamiskoulu – jos tykkää itseopiskelusta ja hallitsee sen. Partion loistavuus on siinä, että se tarjoaa helpon, kohtuullisen turvallisen ja kaikille avoimen mahdollisuuden kokeilla johtamista. Kenestä tahansa voi tulla lauman tai vartion johtaja. Melkein kenestä tahansa voi – valitettavasti – tulla lippukunnanjohtaja tai piirinjohtaja. Eikä keskusjärjestön johtajaksikaan näytä kovin tiukkaa seulaa olevan.

Titteli tekee johtajan, mutta ei hyvää johtajaa. Sen tekee vasta jatkuva itsensä ja muiden tarkkaileminen, huikeat voitot ja surkeat turpaanotot, molemmista oppiminen, määrätietoinen itsensä kehittäminen, johtajuudesta keskusteleminen ja lukeminenkin. Listaa voi jatkaa loputtomiin, mutta pointti on tämä: partiossa emme tarjoa minkäänlaista tukea johtajana kehittymiseen. Joo, voit toki käydä Ko-Gin tai järjestöjohtamiskurssin ja muutaman keskustelun kurssin ajaksi nimetyn ohjaajan kanssa, mutta nekin ovat sattumanvaraisia yksittäisiä hetkiä ja niiden taso vaihtelee ihmisistä riippuen.

Tosiasia on se, että hyviä johtajia kasvaa vain niistä partiojohtajista, jotka hoksaavat, haluavat ja osaavat itse tehdä itsestään sellaisia. Onko se luonnonvalintaa vai säälittävä onnistumisprosentti? Eikö kasvatusajatusta voisi laajentaa johtajuuteenkin, vai riittääkö siellä puolella, että olemme pelkkä kasvamisalusta?  Miettikääpä tätä: jos kasvattaisimme hyviä partiojohtajia vaikka sata kertaa enemmän kuin nyt, olisi koko maailmassa yhtä paljon enemmän hyviä johtajia. Se tarkoittaisi enemmän tyytyväisiä alaisia, enemmän menestyviä firmoja, enemmän rauhaa.

Kun keräsimme nykyistä piirihallitusta, lupasimme jokaiselle ministerille, että kahden vuoden päästä hän on parempi johtaja. Siksi haluamme järjestää itsellemme sitä johtajana kasvamisen tukea eli kahden vuoden aidosti hyvän, antoisan ja vaativan johtajakoulutuksen. Näillä näkymin siihen kuuluu yhteisiä settejä johtajuudesta ja johtamisesta, oman johtajuuden kehittämistä asetettujen tavoitteiden mukaisesti ja kullekin nimitettävä mentori partiosta tai sen ulkopuolelta. Mutta paljon on vielä auki. Siispä kysymyksiä: Mitä kaikkea hyvän johtajan pitää osata? Kuka olisi paras opettamaan ja mitä? Millaisia metodeja ja (ulkopuolisiakin) palveluita kannattaisi hyödyntää? Mitä kannattaa tehdä porukalla ja mitä itsenäisesti? Miten koulutuksen saisi parhaiten linkitettyä omaan pestiin, jottei se jäisi vain teoriaksi? Miten johtajana kasvamista voi mitata?

Kerro, auta.

3 vastausta artikkeliin “Partiossa opitaan johtamaan ja muita valheita”

 1. Johtamisen kenttä on sikäli hajanainen, että on paljon erilaisia guruja, trendejä ja koulukuntia. Koulutuksen sisältökin riippuu vahvasti siitä, millaisena kokonaisuutena johtaminen nähdään. Jossain partiokoulutuksessa (Ko-Gi?) olen törmännyt sellaiseen dokumenttiin kuin ”suomalaisen partion johtamiskäsitys”. Siitä voisi esimerkiksi lähteä liikkeelle ja katsoa, olisiko se relevantti viitekehys. Toisaalta mallia voi katsoa VBL-koulutuksesta, jossa lähtökohdaksi on otettu ”arvopohjainen johtajuus” ja rakennettu koulutuskokonaisuus sen pohjalta.

  Oppimisen kannalta, monissa ”johtaja”-nimikkelelä varustetuissa partiotehtävissä olennaista olisi, että itse tekemisen sijaan keskityttäisiin pohtimaan miten voisi olla enemmän johtaja (ellei sitten nähdä että partiossa johtamisen olennainen osa on itse tekeminen).

 2. Hyvä johtaminen on tärkeää ja sen pitäisi olla jokaisen oikeus niin työpaikoilla kuin muuallakin elämässä. Valitettavan usein tilanne ei kuitenkaan ole näin, johtamista on eri tasoista ja laatuista ja sen valvominen tai arvioiminen jätetään esimerkiksi useissa yrityksissä sivuun.

  Itse olen työskennellyt useammassakin yrityksessä ja saanut erilaisia kokemuksia ollessani johdettavana. Lähimmät esimieheni ovat olleet osaavia ja olen pitänyt heidän tavastaan johtaa. Samalla on noussut ristiriitoja esimiesten liian hyvistä suhteista osaan työntekijöistä. Hyvän johtajuuden yksi ongelma on mielestäni se kuinka pysyä riittävän kaukana mutta samalla lähellä. Johtajan ei ole tarkoitus kytätä vihamiehiään tai lelliä ystäviään. Toisaalta johtajan ei kuulu myöskään olla liian etäinen. Ja samalla johtajalla on oikeus ystävyyssuhteisiin alaistensa kanssa. Tämän yhdistäminen ja ylipäätään koko asetelman ymmärtäminen johtajana on tärkeää. Jos asian tiedostaa, vaikkei voikaan olla täydellinen, pystyy pyrkimään kohti tasa-arvoisempaa johtajuutta kaikkia kohtaan. Tiedän etten perusta tätä muuhun kuin kokemuksiini, mutta jaoin ne nyt tässä ja toivon siitä olevan hyötyä.

 3. Hyviä ajatuksia, vaikka ehkä pieni rahtu liikaa itseruoskintaa. Johtajat oppivat ja kehittyvät aika paljon omillaan myös muualla kuin partiossa. Meillä on myös monia hyviä käytäntöjä, vaikkapa se, että mennyttä toimintaa arvioidaan usein porukalla, mitä ei voi sanoa kaikista muista organisaatioista. Mutta systematiikkaa pitää lisätä ja tavoitteet asettaa entistä ylemmäs.

  Ph:laisten kehittymisessä olisi mun mielestä kolme tärkeää elementtiä:
  1) Joku jäsenelty tapa saada palautetta omasta toiminnasta niiltä, joiden kanssa tekee töitä. Vaikea on kehittää, jos ei tiedä missä mennään nyt.
  2) Mahdollisuus keskustella omasta johtajuudesta jonkun ulkopuolisen kanssa (esim. tuo ideoimasi mentorointi). Tavoitteellisesti selventää omia ajatuksia.
  3) Mahdollisuus keskittyä itselleen tärkeisiin teemoihin. Jokaisella on omat kehittymiskohtansa, joten pitäisi päästä työskentelemään (lukemaan, tekemään kokeiluja tms.) juuri niiden parissa mieluummin kuin jonkin keskimääräisesti tai teoreettisesti tärkeiden asioiden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s